Dementie in de familie
- , door Denise Van Driel
- 3 min lezen

Wat is Dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die gepaard gaan met een afname van de cognitieve functies, waaronder geheugen, aandacht, taal en redeneren. Het is meestal het gevolg van hersenbeschadiging door ziekten zoals Alzheimer of een beroerte.
Dementie is een ingrijpende en uitdagende aandoening. Als de eerste signalen van dementie opduiken heeft treft dit niet alleen de persoon met de aandoening maar heeft dit ook grote impact heeft op de familie en naasten.
Het is helaas een progressief en treedt meestal leeftijd al ontstaat.
Het kan moeilijk zijn om te weten hoe met dementie om te gaan. In dit blog bespreken we enkele praktische tips om te helpen bij de sociale benadering van dementie. Ook delen we websites waar veel informatie te vinden is.
Accepteer de veranderingen:
Het is belangrijk om te accepteren dat uw familielid of vriend met dementie verandert en dat deze veranderingen de relatie en de communicatie kunnen beïnvloeden. Probeer te concentreren op het hier en nu en blijf gericht op het opbouwen van een positieve relatie.
Communiceer op een begrijpelijke manier:
Het is belangrijk om op een begrijpelijke manier te communiceren met iemand met dementie. Gebruik korte, duidelijke zinnen en vermijd overdaad aan informatie of complexe onderwerpen. Let ook op de non-verbale communicatie, zoals lichaamstaal en toon.
Vermijd correcties: Probeer correcties te vermijden en bevestig in plaats daarvan de waarnemingen en gevoelens van de persoon met dementie. Dit kan helpen om de emotionele verbinding te behouden en hen te helpen zich veilig te voelen.
Maak gebruik van herinneringen:
Herinneringen kunnen een grote impact hebben op iemand met dementie. Maak gebruik van foto's, muziek en andere voorwerpen om herinneringen op te halen en te delen. Dit kan helpen bij het behouden van de identiteit en het versterken van de band.
Zorg voor jezelf:
Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met dementie een uitdaging is voor iedereen betrokken. Zorg goed voor uzelf door voldoende slaap en ontspanning te krijgen, te eten en te bewegen, en door hulp te vragen wanneer dit nodig is.
Zorgen voor iemand met dementie kan ontzettend vermoeiend zijn, zorg dat ook uzelf af en toe een adempauze neemt.
Overweeg professionele hulp:
Overweeg professionele hulp, zoals gespecialiseerde zorg, counseling of ondersteuningsgroepen, voor zowel de persoon met dementie als de familie en naasten.
Blijf positief:
Probeer te concentreren op de positieve momenten en herinneringen en blijf positief en hoopvol.
Dit kan helpen bij het creëren van een omgeving waarin iedereen zich veilig en gehoord voelt.
Tot slot:
In het omgaan met dementie is het belangrijk om geduld en begrip te hebben.
Het is een uitdagende reis, maar met de juiste hulp en ondersteuning is het mogelijk om positieve momenten te delen en een betekenisvolle band te behouden.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon uniek is en dat er geen "juiste" manier is om met de aandoening om te gaan. Blijf flexibel en open-minded en blijf zoeken naar manieren om de kwaliteit van leven te verbeteren voor iedereen betrokken.
Websites met nuttige informatie:
Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)
Er is op de website van Alzheimer Nederland veel gedetailleerde informatie te vinden over dementie, ook bieden zij activiteiten in de buurt en de mogelijkheid om lotgenoten en hun familieleden te treffen tijdens Alzheimer Café bijeenkomsten.
Dementie | Kennisplein Zorg voor Beter
Kennisplein zorg voor beter gaat dieper in op verschillende aspecten van dementie.
Blog posts
-
, door Denise Van Driel Ochtend workout voor senioren (alleen dumbells nodig)
-
, door Denise Van Driel Waarom meer bewegen een goed idee is!
-
, door Denise Van Driel Senioren sporten waar u blij en fit van zult worden